Liderlik

Duygusal Zekası Yüksek Ahenkli Liderler Aranıyor

Ahengin kelime anlamı : Duygusal bakımdan aynı dalga boyunda olmak.
Daniel Goleman kitabında, Duygusal Zekamızın dört alandan oluştuğunu söyler :

  • ÖZ BİLİNÇ
  • ÖZ YÖNETİM
  • SOSYAL BİLİNÇ
  • İLİŞKİ YÖNETİMİ

Duygusal Zeka detaylandırıldığında, bu dört alanın iç içe olduğunu görüyoruz.
İlk ikisi, kendimizi nasıl idare ettiğimizi, son ikisi ise ilişkileri nasıl yönettiğimizi belirler.

ÖZ BİLİNÇ; empatiyi ve öz yönetimi kolaylaştırır. Bu ikisi de etkili ilişki yönetimini mümkün kılar. Kısacası, Duygusal zekalı liderlik, öz bilinç temeli üzerinden gelişmektedir. İş dünyasında da genellikle öz bilinç göz ardı edilir. Öz bilinçli liderler, içlerindeki sinyallere kulak verirler. Duygularının kendilerini ve iş performanslarını nasıl etkilediğinin farkına varırlar. Kendi hedef ve önceliklerine ilişkin keskin bir sezgileri olur.

Çok karşılaşılan bir örnek; Duygusal zekalı liderler, öfkelendiğinde, bunun patlamaya gitmesine izin vermek yerine, hem nedenini görebilir, hem de o konuda yapıcı davranmanın bir yolunu bulabilirler. Yani ÖZ YÖNETİM yaparlar. Öz bilinci zayıf liderler ise neden öfkelendiğini anlayamaz. Kısacası, kişi kendi hislerinden habersizse, başkalarının hislerine de kulak asmaz ve EMPATİ yapmaz. Daha yalın bir dil ile söylenecek olursa; önce kişi kendi duygularının farkında olacak ki (ÖZ BİLİNÇ) , ona göre gerekli tutum kontrolünü sağlayabilsin (ÖZ YÖNETİM).

SOSYAL BİLİNÇ: Ahenk yaratmayı destekler. Başkalarının duygularına uyum sağlayan lider, uygun olanı söyleyebilir, korkuyu, öfkeyi yatıştırabilir, ortamı neşelendirebilir. Bu uyum, ahenk, kurumda çalışanların/ekip üyelerinin ortak değerleri hissetmesini sağlar.

İLİŞKİ YÖNETİMİ: Liderler kendi vizyonlarını ve değerlerini anlayıp, çevresindekilerin duygularını algılayabildikleri anda ilişkilerini de daha iyi yönetebilir, ve grupta ahengin oluşmasını sağlar. Ki, İlişki yönetiminin İş yaşamındaki önemi herkesce malum.

Ne zamanki liderlerimiz Duygusal Zekalarını geliştirip, ahenk yaratırlar, işte o zaman sabah istekle gidilen, takım ruhu gelişmiş, çalışan bağlılığının yüksek olduğu kurumları daha çok görebileceğiz.

Önerilen makaleler

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
yıldırım tanılkan
yıldırım tanılkan
6 ay önce
Reply to  acarhakan

yanıt veriyorum

2
0
Would love your thoughts, please comment.x